Förbättra tillgängligheten vid Godby Hälsocentral

En längre tid, ja faktiskt mer än ett år, har vi på Norra Åland haft problem att nå Godby Hälsocentral per telefon. Antingen har de fel på telefonväxeln, annars är det personalbrist, det är svårt att avgöra var problemet ligger, men det är praktiskt taget omöjligt att få tala med en ”levande” människa när man ringer dit, utan det är en automatröst som svarar och meddelar om olika alternativa knappval man skall göra, och sedan händer ingenting.

Efter att ha hängt kvar i luren en stund (Oftast 10- 15 minuter), och man av automatrösten hela tiden fått höra att ”du är nu först i kön”, så meddelar plötsligt rösten att ”du är nu nummer 8 i kön”!!

Detta är ganska frustrerande, måste jag säga. Man erbjuds också av automatrösten att ”trycka stjärna”, om man inte vill vänta. Sedan meddelas det också ungefär vid vilken tidpunkt personalen skall ringa upp. Det låter ju uppmuntrande och bra, och man behöver alltså inte sitt kvar vid telefonen, utan kan återgå till sina vanliga sysslor medan man väntar, och väntar, och väntar. Ty oftast ringer tyvärr inte någon upp från Hälsocentralen, i varje fall inte inom de närmaste tre – fyra timmarna, utan att det är bara att sätta sig i bilen och åka dit för att uträtta sitt ärende direkt på plats.

Man kan heller inte välja att ringa och boka tid hos Hälsocentralen i Mariehamn i stället för Godby, för om man försöker detta så blir man vänligt men bestämt upplyst om att man tillhör Norra Ålands hälsovårdsdistrikt, och därför är man vid behov av vård hänvisad till Hälsocentralen i Godby.

I princip är man alltså hänvisad till den privata vården, som ju hittills har ”levande” människor som svarar i telefonen när man ringer och förklarar sitt ärende, och som man alltså inte behöver besöka personligen för tidsbeställning.

Till problematiken vid Hälsocentralen i Godby hör även att man inte kan får två saker gjorda vid samma tillfälle, om man inte beställt tid för detta i förväg. Om man till exempel kommer dit för att få en spruta, kan man inte begära att också få sitt blodtryck kontrollerat, om man inte har bokat detta, utan då får man lov att beställa en ny tid. På förfrågan om varför denna byråkrati när man ändå är på plats, får man veta att det är på grund av personalbrist/tidsbrist.

Under sommaren har Hälsocentralen i Godby stängt under ett antal veckor, och den första öppna veckan efter semesterstängningen skulle jag beställa en tid till sjukvårdspersonalen. Då fick jag veta att detta inte var möjligt, då innevarande vecka redan var fullbokad, och några tider längre fram kunde man inte boka, då deras planeringskalender inte sträckte sig längre fram i tiden än innevarande vecka, på grund av semesteruppehållet. Litet längre framförhållning gällande möjlighet till tidsbeställning förväntar jag mig nog av en Hälsocentral som är till för att betjäna allmänheten, och vars verksamhet bedrivs med skattemedel.

Jag anser att ÅHS ledning snarast bör se över organisationen vid Hälsocentralen i Godby, så att även vi klienter på Norra Åland får möjlighet till samma adekvata hälsovård som övriga ålänningar har tillgång till.

2 reaktioner på ”Förbättra tillgängligheten vid Godby Hälsocentral

  1. På många sätt har det åter börjat fungera lite bättre på hälsocentralen i Godby men jag delar din frustration över de gånger det inte fungerar. Snäva tidsramar på morgonen för att hinna boka tid – som om sjukdom vet tider att hållas på.

Kommentarer inaktiverade.